Parfemski intervju – Karine Vinchon-Spehner : Amouage Boundless

 

Karine Vinchon-Spehner je talentirani parfumer iza koje stoje vrhunske kreacije u oblasti niche parfumerstva. Radila je za mnoge brendove poput L’Artisan, Memo, Atelier, za kuću Amouage je napravila Interlude Woman, Memoire Man, Overture Man, Opus III, a povodom najnovije kreacije – Boundless, sačinili smo ovaj intervju. Nadamo se da ćete uživati i saznati više o parfemu o kome bruji parfemska zajednica.

 

Koji veliki parfemi iz prošlosti su vas inspirirali u kreiranju Boundless parfema? Čiji legat on nastavlja?

 

Kada imam priliku da kreiram za niche brendove poput Amouage, ne želim da na mene previše utiču parfemi iz prošlosti, jer za mene niche parfem mora biti nov i poseban. Ako bih ipak morala da odaberem prethodnika u vidu inspiracije, rekla bih da je u pitanju Gucci Pour Homme koji je napravio Michel Almairac 2003. godine, zbog njegove vetiver strane, kao i Feminite du Bois od Shiseido, koji su napravili Christopher Sheldrake i Pierre Bourdon 1992. godine, zbog svojih začinskih nota. Ako, kao što ja volim, i vi volite navedene parfeme, postoji velika šansa da ćete voljeti i Boundless. Svjetlost i zlatna boja koje sam ja željela da predstavim u ovom parfemu su veoma bitne za razumjevanije samog parfema. One objašnjavaju upotrebu vanilije koja je zvijezda kreacije, kao i balzamičnih nota. Zanimljivo je pričati o legatu, jer je upravo Michel Almairac bio moj mentor i ja se iskreno nadam da će Boundless dostići istu slavu kao i njegova remek djela parfumerstva. Boundless ima toliko faceta.

Da li nam možete dati neki uvid u vaš proces stvaranja parfema? U kom trenutku ste znali da ste stvorili onaj pravi?

 

Kreativni brief je bio na temu oslobađanja i slobode. Da bi me inspirirao, Renaud Salmon, kreativni direktor Amouage, poslao mi je poslao duginih eukaliptusa i pjesmu “Tarzan Boy”. Tada sam dobila inspiraciju da stvorim “zlatno drvo”, nešto što će dati impresiju ulaska u gustu džunglu punu drveća svih vrsta. Sunčeve zrake koji probijaju gustu krošnju sam predstavila sirovim materijalima (začinima, balzamima i vanilom) koji evociraju svjetlost i zlatnu boju. “Tarzan Boy” je pjesma iz 1985. godine i vrijeme kada su ljudi nosili duge kose i naramenice. Ovo mi je sugeriralo vertikalni parfem (poput crteža drveta duginog eukaliptusa) koji predstavlja evoluciju vremena. Boundless je savršena refleksija onoga što sam imala na umu i znala sam da je spreman kada sam bila zadovoljna kako evoluira vremenom.

 

Koji su vaši omiljeni Amouage parfemi, pored Boundlessa?

 

Iskreno, ima ih dosta! Svi Amouage parfemi imaju svoju jedinstvenu priču. Ponosna sam na sve što sam kreirala za ovaj brend, posebno Overture Man i Memoire Man, koji je bio moj prvi Amouage parfem i početak divne suradnje. Također, posebno volim i nekoliko drugih kreacija poput Imitation Man koji je napravila Leslie Girard – divni kožni parfem zaista! Naravno, Interlude Man koji je napravio Pierre Negrin. Amouage ima posebno mjesto u mom srcu i njegov doprinos tome kakav sam ja parfumer danas je neprocjenjiv. Djeluje mi kao da sam rasla zajedno sa ovom kućom.

 

Kakvu impresiju ste imali na umu za osobu koja nosi Boundless? Kada ih neko pomiriše da pomisli da miriše fino, egzotično, erotično, muževno ili sve navedeno?

 

Oslobođeno! To je bila tema brief-a i cilj koji sam stalno imala na umu. Posebno tokom ovog vremena, mislim da je upravo ovakav osjećaj potreban da bismo se oslobodili unutrašnjeg nemira. Osjećam da Boundless donosi samopouzdanje, zadovoljstvo i potvrdu. Kada ga neko pomiriše, pretpostavljam da će u prvi mah imati doživljaj naleta energije, zatim dozu elegancije i jak, karakterni doživljaj na samom kraju.

 

Za ljubitelje miješanja parfema, koje parfeme biste preporučili da kombiniraju sa Boundlessom?

 

Najbolje bi bilo da svako isproba svoje ideje. Ono što sa sigurnošću možemo reći je da bi se odlično slagao sa Material parfemom, jer imaju istu osnovu: vanilu i gvajak drvo, kao i mnoštvo sličnih sirovih materijala. Cecile Zarokian i ja smo ispričale istu priču, ali na drugačiji način. Ukoliko se odlučite da ga kombinirate sa Material, on će pridodati i puderaste note. Možete probati i Cartier Declaration, ukoliko želite da naglasite začinske, drvene i kožne note ili pak Imitation Man, Feminite du Bois ili Dior Homme.

 

Ovdje možete pronaći originalni intervju.

 


 

Vijesti

Belodore predstavlja predvodnike najnovijih skin care trendova

Slojevite beauty rutine, čini se, nisu više u fokusu jer je 2022. donijela pomalo drugačije trendove. Jedan od njih je skin minimalizam. Traga se za formulama i rutinama koje će u manje koraka donijeti bolji efekt te omogućiti održivost i zaštitu okoliša. Zahvaljujući otvorenju Belodore parfumerije u Ilici 7, odnedavno i u Zagrebu imamo priliku uživati i u nekim od najprogresivnijih niche skincare brendova.

Saznaj više...

Još jedna Belodore parfumerija otvorena je u Novom Pazaru!

Nova Belodore parfumerija otvorena je 5.10.2023. godine u Novom Pazaru. Kupce očekuje prepoznatljiv Belodore stil, impresivno iskustvo kupovine u ugodnom ambijentu i veliki odabir najboljeg od niche parfema i premium kozmetike.

Saznaj više...

Mirisi Kilian Liquors stigli su u naš dućan u Budimpešti.

Mirisi Kilian Liquors stigli su u naš dućan u Budimpešti. Senzacionalni after party mirisi koji odišu ekstravagancijom i posebnim raspoloženjem od sada su dostupni u trgovini Belodore u glavnom gradu Mađarske.

Saznaj više...

Novi mirisi Acqua di Parma u Belodore trgovinama

Novi sofisticirani mirisi poznatog parfemskog brenda Acqua di Parma stigli su u naše trgovine. Parfemi Acqua di Parma Yuzu i Acqua di Parma Camelia od sada su dostupni u Belodore trgovinama, u Srbiji, Crnoj Gori i Mađarskoj.

Saznaj više...

Najtraženiji mirisi Tiziane Terenzi inspirirani su morskim zvijezdama

Kolekcija Sea Star Tiziana Terenzi plijeni najveću pažnju kako u parfumerijama Belodore tako i na društvenim mrežama. Mirisna čarolija u čarobnoj bočici mami i uzdahe i poglede. Cijela kolekcija inspirirana je morskim zvijezdama, a sam razlog za stvaranje kolekcije Sea Star leži u rođendanskom iznenađenju.

Saznaj više...